Koers houden bij stress, onzekerheid of ziekte

We komen situaties tegen die ons uitdagen en op de proef stellen. In het werk of thuis. Soms raken we uit balans en duurt het even voor we die weer vinden. Misschien herken je iets in de volgende situaties:

  • Hoe blijf je in balans in een organisatie die veel van je vraagt?
  • Hoe kom je tot een betere werk-privé balans?
  • Je hebt te maken met veel veranderingen of onzekerheid
  • Hoe zorg jij goed voor jezelf bij ziekte of tegenslag?
  • Je ervaart (aanhoudende) stressklachten
  • Je zoekt ondersteuning bij re-integratie, je wilt weer op een gezonde manier aan het werk

Dit zijn situaties die een appèl op je doen om koers te houden. Koers houden gaat eigenlijk over bij jezelf blijven, wat er ook gebeurt. Koers houden bij stress, onzekerheid of ziekte, hoe doe je dat?

Aanpak
Koers houden is een kunst en dat kun je leren. We kijken samen voor welke uitdagingen je staat, wat je kwetsbaarheden zijn en wat jouw hulpbronnen zijn. Afhankelijk van jouw situatie zoeken we naar mogelijkheden in jouw dag om op te laden, jouw grenzen te bewaken en ruimte te maken voor jouw behoeften. We kijken naar hulpbronnen in de wereld, zoals je werkgever of je buurvrouw. En hulpbronnen in jou, innerlijke vermogens.

Innerlijke vermogens zijn bijvoorbeeld opmerkzaam zijn (mindfulness), zelfcompassie en dankbaarheid. Opmerkzaam zijn is een vermogen waarmee je jouw grenzen kunt aanvoelen. Zelfcompassie is een vermogen om er voor jezelf te zijn, zoals je er voor een goede vriend zou zijn. Dankbaarheid is een vermogen om het goede te blijven zien en positieve gevoelens te creëren. Dit zijn voorbeelden van innerlijke vermogens die je kunt trainen om met meer gemak koers te houden in roerige tijden. Afhankelijk van de situatie kijken we wat jou zou kunnen helpen.

Resultaten verschillen per persoon, maar om je een idee te geven:

  • Duidelijker je eigen grenzen aanvoelen en aangeven
  • Je bent realistischer over wat je wel en niet op een dag kunt
  • Meer momenten van ontspanning door (kleine) rustmomenten in je dag in te lassen
  • Meer plezier (ondanks dat het misschien niet de makkelijkste periode in je leven is)
  • Jezelf kunnen begeleiden bij lastige gevoelens
  • Weten wat voor jou goede zelfzorg is

‘In mijn coachtraject met Esther vond ik het heel fijn om buiten in de mooie omgeving van Amelisweerd te wandelen. Daardoor stapte ik echt uit mijn eigen omgeving, uit mijn vaste denkpatronen en uit het ‘maar doorgaan.’ De gesprekken gaven mij ruimte om bij mezelf te komen en te herkennen wat goed is voor mij. Met kleine oefeningen zoals een wandelmeditatie, 1-minuut stilstaan en aarden, uitspreken wat mij blij maakt, werd ik me meer bewust van mezelf, van wat ik al heel goed doe en wat ik meer nodig heb. Esther begeleidde mij op een rustige manier, met relativerende humor. Ik kon weer stilstaan en zelf kiezen welke kant ik op wil. Een heel waardevol traject!’

– Nienke Gerrits, projectleider Provincie Utrecht –

‘Gedurende een periode van 1,5 jaar heb ik met Esther gewandeld, soms met een korte tijd tussen de afspraken, soms juist wat langer. Esther heeft mij begeleid tijdens het uitvallen en de re-integratie binnen mijn eigen functie. Samen hebben we gekeken naar het opbouwen van werkuren, belastbaarheid, het opnieuw vormgeven van de functie, maar vooral naar mijzelf en wat ik nodig had in dit hele proces. Esther is in deze tijd een grote steun voor mij geweest.

Esther is rustig, begripvol en luistert goed. Ze heeft veel geduld, kan goed doorgronden en overziet de situatie. Ze heeft mij geholpen met het ordenen van gedachtes/situaties en heeft mij handvatten gegeven. Van praktische oefeningen (o.a. gericht op mindfulness, met compassie naar mijzelf/situaties kijken en leren voelen) tot achtergrondinformatie of theorie om te begrijpen wat er in mij speelt.

Door het traject en de begeleiding van Esther heb ik meer inzicht gekregen in mijzelf. Ik weet nu beter waar mijn talenten en kwaliteiten liggen, maar ook wat mijn valkuilen zijn. Ik heb geleerd om beter naar mijzelf te luisteren en hiernaar te handelen. Ik sta meer stil bij mijn gevoel en weet beter hoe ik met moeilijke momenten om moet gaan. Door deze inzichten en zelfkennis weet ik beter waar ik op wil focussen in mijn huidige én toekomstige werk en heb ik hier vertrouwen in.’

– Nienke, projectcoördinator –

Koers houden bij stress
Stress is een prachtig mechanisme in ons systeem om als het er op aan komt een enorme prestatie neer te zetten. Maar als stressklachten aanhouden, dan is dat onaangenaam en ongezond. Je pleegt roofbouw op je lichaam. Veel voorkomende stressklachten zijn:

  • vermoeidheid
  • niet kunnen ontspannen
  • een opgejaagd gevoel
  • hoofdpijn
  • slapeloosheid
  • snel en veel ademen
  • stijve (nek)spieren
  • opeengeklemde kaken
  • onregelmatige hartslag
  • prikkelbaarheid
  • concentratieproblemen
  • angstklachten
  • piekeren

Het zijn signalen van het lichaam dat het onvoldoende kan herstellen van alle inspanningen die het levert. Door stresshormonen die je lichaam aanmaakt kun je lang functioneren in deze ‘overdrive.’ Totdat je helemaal uitgeput bent.

Aanpak
Een eerste stap is om het lichaam weer tot rust te brengen, zodat het weer kan opladen en herstellen. Soms lukt dat niet. Het lichaam kan in de war zijn. Belemmeringen om tot rust te komen, verschillen per mens en per situatie. Met behulp van verschillende beproefde methoden, zoals mindfulness, zelfcompassie en oefeningen met de nervus vagus (een hersenzenuw) kun je stress verlagen. Jij kunt ervaren wat voor jou werkt, zodat je dit kunt integreren in je leven. Aan het eind van het traject maak je een stresspreventieplan om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Hoe werkt het?
We starten met een kosteloos kennismakingsgesprek in het bos waarin we samen verkennen wat precies jouw vraag is. Als wij beiden verwachten dat ik iets voor je kan betekenen, formuleren we jouw coachvraag. Ik maak een coachovereenkomst en offerte met het aantal wandelingen dat ik verwacht nodig te hebben. Afhankelijk van jouw coachvraag is dat tussen de 4 en 10 wandelingen van 2 uur. Is er een betalende werkgever? Dan stemmen we af met jouw werkgever. Zodra er akkoord is, kunnen we van start.

We wandelen op de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, op Den Treek of in het Baarnse Bos. Wat is het wat jou een stap verder brengt? Daar ben ik naar op zoek. Ik heb oog voor jou als geheel en kijk wat je nodig hebt. Met maatwerk en aandacht zet ik bewezen methoden en werkwijzen in op basis van Zijnsoriëntatie, mindfulness, zelfcompassie en (positieve) psychologie en wandelcoaching. Aan het einde van een wandeling geef ik soms oefeningen mee.

Afspraak maken
Je kunt me bellen (06-154.37.757) of mailen voor een kosteloos kennismakingsgesprek en dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen. Coachtrajecten zijn op maat in overleg met jou en eventueel jouw werkgever.

Referenties

‘Ik heb Esther leren kennen in een van de meest kwetsbare periodes in mijn leven. Vooral in het begin waren de sessies voor mij al een hele opgave, ik zat echt in een diep dal. Maar als snel werd mij duidelijk dat Esther je als een gids meeneemt: letterlijk en figuurlijk. Tijdens het wandelen zelf neemt ze op een hele prettige, rustige manier de leiding. Ze loodst je als het ware er doorheen. Aan het einde had ik vaak het gevoel dat ik ontzettend veel goede en nieuwe inzichten had opgedaan. Alleen: ik was ze vergeten. Ook dan ontpopte Esther zich weer als een gids en nam me mee in wat we hadden besproken, begeleidde zelfs in hoe dingen op te schrijven en het gevolg was: ik ging met een voldaan gevoel naar huis. Omdat er in mijn schriftje ineens praktische tips en voornemens stonden waar ik echt mee verder kon. Het gaf mij in een hele lastige periode een gevoel van grip, ik voelde me ontzorgd en krachtig tegelijk.’

– Rosa, projectleider (37 jaar) –

‘Ik dacht eerst dat een coach helemaal geen zo’n logische keuze was voor mij, maar daarom was het juist zo een goed idee van mijn toenmalige teamleider (want waarom moet het logisch zijn?). Vanuit mijn bozige en gefrusteerd gemoed verwachtte ik toendertijd dat ik dan de confrontatie met mezelf moest aangaan en een ‘schop onder de kont’ zou krijgen en daar had ik echt geen zin in … Maar tijdens de wandelingen met Esther, zijn we samen op pad gegaan, zij aan zij (op 1,5 meter), en heeft ze met me meebewogen en me geholpen mijn eigen pad te ontdekken. Daar kan ik nu met een veel vrijer en blijer gemoed nog veel wandelingen over gaan maken. Dank Esther!’

– Josje, projectleider Provincie Utrecht –

‘Wanneer je van jezelf uit geen grote prater bent, dan is coaching in combinatie met wandelen voor mij een voor goede combinatie gebleken. Esther pakt tijdens de wandelingen op een natuurlijke ongedwongen manier vragen en twijfels die spelen op en weet deze bespreekbaar te maken. Bij mij heeft het tot nieuwe inzichten over mezelf en mijn werk geleid. Het heeft mij ook goede praktische handvatten gegeven om uitdagingen bij de kop te pakken en eventuele herhaling van valkuilen tijdig in te zien en te voorkomen. Wandelen met Esther bracht rust en letterlijk de frisse blik die ik weer nodig had.’

– Arno, senior inkoopadviseur overheid –